Newsletter
Email:
Poll: Iti place revista ?
Iti place revista noastra ?
Acasă | Nunta traditionala | Aruncarea cu grau si orez la nunta

Aruncarea cu grau si orez la nunta

Mărime font: Decrease font Enlarge font
Aruncarea cu grau si orez la nunta

Aruncarea cu grau si orez, in vechea traditie reprezinta alungarea spiritelor rele din calea mirelui si a miresei, asigurande-se astfel drumul neted pe care acestia au ales sa-l parcurga impeuna. Orezul si graul au proprietati germinative, tocmai de aceea se si spune ca prin aceasta traditie de nunta se marcheaza inceputul unei vieti roditoare in casnicie precum si de-a lungul vietii, acest inceput in casnicie fiind unul de bun augur. 

Aruncarea cu grau si orez la nunta este o traditie din ce in ce mai mult inlocuita cu alte variante mai moderne, precum aruncarea de petale de trandafir sau confetti multicolore  atat la cununia civila cat si dupa iesirea din biserica. Aceasta varianta pierde din conotatiile ritului, efectul vizual fiind insa cel care capteaza intreaga atentie, chiar daca nu exista anumite semnificatii ale obiceiului ales.

Aruncarea cu petale de flori ramane varianta moderna preferata de catre cei indragostiti. Chiar daca aruncarea cu grau si orez are semnificatia ei aparte, nu putem sa omitem si acest nou ritual, al carui gest este supraincarcat cu simbolismul florilor ale caror petale sunt alese. Petalele albe reprezinta puritatea, gingasia, cele rosii iubirea vesnica. Fiind greu sa asociezi o semnificatie  unanima pentru fiecare floare in parte, alegerea petalelor se face cel mai adesea in functie de florile preferate sau care au o semnificatie importanta pentru tinerii casatoriti.

In ciuda ramificarii acestor traditii de nunta, aruncarea cu grau si orez inca se mai pastreaza in unele colturi ale tarii. Foarte multi dintre tinerii casatoriti prefera aruncarea cu grau si orez inainte de intrarea in local, eveniment urmat mai apoi de spargerea paharelor de catre miri. La aruncarea cu grau si orez mai sunt inca zone in care nu lipsesc nici “socacitele”, care ureaza noroc celor proaspat casatoriti.  Pentru mirii superstitiosi, aruncarea cu grau si orez este traditia de nunta care ii va feri de rele si ghinion  de-a lungul casniciei.

Adaugă la: Add to your del.icio.us del.icio.us | Digg this story Digg
  • email Trimite prin email unui prieten
Etichete
Articol fără etichete
Evaluează acest articol
4.50

articole promovate rochii mireasa si nunta