Newsletter
Email:
Poll: Iti place revista ?
Iti place revista noastra ?
Acasă | Nunta traditionala | Participantii la nunta maramureseana

Participantii la nunta maramureseana

Mărime font: Decrease font Enlarge font
Participantii la nunta maramureseana

La nunta Maramures, actantii ceremonialului nuptial sunt: mirele, mireasa, socrii mari (parintii mirelui), socrii mici (parintii miresei), nanasii, stegarul, drustele, chematorii la nunta, socacita, omul pa camara, ceata de feciori, prietenele miresei, ceterasii si nuntasii, toti avand indatoriri bine determinate. In traditii nunta, participantii la nunta maramureseana au diferite roluri.

Nu doar la nunta maramureseana, ci la fel ca oriunde, mirii sunt actantii principali ai nuntii. Mirele are o serie de atributii legate de organizarea nuntii, iar mireasa este considerata personajul principal al ceremonialului, ea aflandu-se in centrul preocuparilor tuturor: mireasa este „obiectul instrainarii si al apropierii, persoana ei fizica si spirituala este cea asupra careia se actioneaza".

Alaturi de acestia, semnificand continuitatea, reproducerea sociala, la nunta maramureseana se afla mirii mici (copii imbracati la fel ca mirii, care merg la cununie in fata lor si fac unele dintre gesturile celor mari). Socrii mari si socrii mici sunt cei care trebuie sa ii dea consimtamantul asupra casatoriei tinerilor, asupra zestrei si tot ei pregatesc ospatul si isi asuma cate o parte din cheltuielile nuntii.
Nasii au un rol deosebit de important, acela de a-i initia pe miri, de a-i indruma, convertindu-se astfel in parintii lor spirituali.

Stegarul  este unul dintre actantii principali la nunta maramureseana si are atributii complexe; el se va ocupa de adunarea materialelor necesare confectionarii steagului, va juca steagul, fiind un reprezentant al mirelui. De obicei el este var cu mirele sau prieten al acestuia. Activitatea lui la nunta maramureseana se incheie odata cu desfacerea steagului. Cununa de barbanoc cu care fusese impodobit steagul o da miresei, recomandandu-i sa o foloseasca la prima scalda a celui dintai copil.

Drustele la nunta maramureseana sunt vesrisoare sau prietene ale miresei, care o insotesc pe aceasta cu o duminica inaintea nuntii la biserica, purtand costumatia specifica de nunta. De asemenea, au ca atributii: chematul la nunta, impletitul cununii. Acum locul drustelor este luat de domnisoarele de onoare, care sunt insotite de cavaleri; in Moisei, cei ce insotesc drustele sunt numiti drujbari.

Chematorii la nunta sunt cei care asigura implicarea comunitatii in ceremonialul nuntii, ei mergand la fiecare  casa, spre a exprima dorinta mirilor si a parintilor acestora de a-i avea alaturi pe membrii comunitatii in care traiesc. Spre a reliefa importanta lor, persoanele care cheama la nunta au unele semne distinctive: haine de sarbatoare, flori la palarie si o uiaga de horinca sau, mai nou, chematoarele fiind femei, cate o floare.
Ceata de feciori are, de asemenea, un rol bine definit in cadrul ceremonialului; feciorii trebuie sa-l insoteasca pe mire peste tot, pe drum, horind cu ceterasii dupa ei, sa participe la cusutul steagului si sa intretina atmosfera. Acelasi rol la nunta maramureseana il aveau pentru mireasa grupul de fete.

Sacacita la nunta maramureseana este aleasa o femeie specializata in pregatirea bucatelor pentru astfel de evenimente si ale carei  calitati sunt recunoscute. Pe langa calitatile de buna bucatareasa, trebuie sa fie glumeata si sa se priceapa la strigaturi. Dincolo de bucatele obisnuite, ea trebuie sa pregateasca si preparatele rituale: colacul si gaina la nunta.

Omul pa camara la nunta Maramures avea drept rol sa primeasca pomninocul, darul de nunta simbolic, ce era constituit dintr-o cana de malai (doua kg) si o jumatate de litru de tuica, valoarea darului crescand treptat la zece kg de malai si un litru de tuica. Tuica adunata se impartea apoi nuntasilor. In prezent, un barbat apropiat familiilor mirilor este numit om (sef) pe camara, iar rolul lui este sa supravegheze ce cantitati de mancare si bautura se consuma (nevoia de o astfel de supraveghere a aparut datorita faptului ca nu doar cei din familie servesc nuntasii, ci si persoane straine; uneori, astfel de persoane au sustras alimente si bauturi destinate mesenilor).

Nunta fiind un prilej de bucurie, muzica nu poate lipsi in astfel de momente.
Ceterasii sunt prezenti in fiecare moment esential, de la cusutul steagului pana la imbaltuitul miresei si chiar a doua zi, la uiaga de pe blid.
Nuntasii sunt, la randul lor, participanti in ceremonialul nuntii, prezenta lor insemnand de fapt acceptarea noii familii in comunitate.

Adaugă la: Add to your del.icio.us del.icio.us | Digg this story Digg
  • email Trimite prin email unui prieten
Etichete
Evaluează acest articol
4.33

articole promovate rochii mireasa si nunta