Newsletter
Email:
Poll: Iti place revista ?
Iti place revista noastra ?
Acasă | Nunta traditionala | Petitul miresei sau cererea miresei, obicei din vechi strabuni

Petitul miresei sau cererea miresei, obicei din vechi strabuni

Mărime font: Decrease font Enlarge font
Petitul miresei sau cererea miresei, obicei din vechi strabuni

Petitul miresei sau cererea miresei dupa cum i se mai spune, este elementul premergator fiecarei nunti. Pana acum cateva decenii, se respectau zilele de duminica si joi, ca fiind cele mai indicate pentru petitul miresei, dar si logodit si cununat. Totusi, traditia cununiei in ziua de duminica, este pastrata si acum de tinerii cu studii teologice sau de familiile preotilor.

Feciorul care vrea sa se insoare, fie trimite o ruda apropiata la casa fetei sa o peteasca, fie merge chiar el pentru petitul miresei, cu o sticla de horinca. Persoanele care sunt trimise sa peteasca in numele mirelui sau il insotesc pe acesta se numesc petitori, insa doar in seara sau in ziua respectiva , pe cand feciorul care vrea sa se insoare este considerat petitor al fetei pe toata perioada in care o curteaza.

Interesante sunt, din punct de vedere simbolic, in special cazurile in care altcineva se ocupa de petitul miresei in numele mirelui la romani. Cu aceasta ocazie, discutia dintre reprezentantul acestuia si familia miresei are loc pe plan simbolic; el nu a venit sa o ceara pe fata, ci pentru ca ar fi auzit ca familia respectiva are o claie de fan sau de otava de vanzare, fie grau sau porumb. In formule specifice, petitorul continua discutia pana se ajunge la un acord intre cele doua parti, intelegere considerata a fi o „modalitate de amanare rituala" : „daca a vre Dumnezeu om face nunta". Daca in petitul miresei se intrevedea posibilitatea casatoriei, se scotea sticla de tuica si se bea "aldamasul".

De asemenea, deseori tatal mirelui era cel care mergea sa peteasca fata, seara tarziu, pentru a nu fi recunoscut de nimeni in cazul in care i-ar fi fost refuzata cererea. Petitul miresei se desfasura astfel: el cerea direct fata, fara a se folosi de formule metaforice; insa, de obicei trebuia sa o ceara trei seri la rand, pentru a primi raspunsul.

S-a observat cu mult timp in urma, ca in Maramures starostii care se duceau la casa parintilor pentru petitul miresei, aveau la ei o sticla de rachiu si un mar, in care erau varati bani de argint sau de aur; „marul este semnul incredintarei si daca fata primeste marul pe care i-l daruiesc starostii, insemneaza ca a primit si propunerea" .

In prezent, chiar daca tinerii sunt cei care decid asupra propriei casatorii iar petitul miresei a ramas doar o formalitate, acest lucru se stabileste "oficial" abia dupa ce feciorul, insotit de parinti, merge la casa fetei pentru a o cere parintilor.

Exista si cazuri in care parintii fetei refuza cererea, daca mirele nu este considerat a fi suficient de bun pentru ea: fie nu este de neam, adica provine dintr-o familie modesta, fie calitatile sale  fizice si morale nu sunt satisfacatoare. De asemenea, parintii pot refuza daca au o alta fata mai mare, nemaritata, conform datinii „de a nu se insura sau marita - si, prin urmare, de a-si prinde draga sau drag - fratele sau sora mai mica, in vreme ce nu s-a insurat si nu s-a maritat fratele sau sora mai mare".

Daca s-a ajuns la un acord in privinta casatoriei tinerilor, parintii miresei vor merge pe vazute, adica vor merge la casa mirelui, pentru a-i vedea situatia materiala, dar si pentru a afla mai multe despre familia cu care urmeaza sa se incuscreasca, prin intermediul cunostintelor lor. Acesta este scopul vizitei, in special daca mirele este din alt sat; daca mirii sunt din acelasi sat, parintii miresei vor merge la mire pentru a discuta detalii legate de nunta si a hotari data exacta a acesteia, dar si pentru a stabili zestrea. Demult, zestrea mirelui consta in pamanturi, animale, iar in cazul miresei,  lada de zestre, haine pentru casa, insa, in prezent, accentul se pune pe detinerea unei case de catre unul dintre ei, pentru a locui fara parinti si socri; de asemenea, starea materiala buna ce se urmarea in trecut se traduce azi prin interesul pentru studiile si meseria pe care cei doi o au, meserie de care se tine seama, in special in cazul alegerii mirelui.

Adaugă la: Add to your del.icio.us del.icio.us | Digg this story Digg
  • email Trimite prin email unui prieten
Etichete
Evaluează acest articol
4.00

articole promovate rochii mireasa si nunta